perjantai 30. lokakuuta 2015

PitsisäärystimetNäihin pitsisäärystimiin ohjetta kyseltiin ja tässä nyt on jonkinlainen ohje, joka toivottavasti auttaa eteenpäin. Tällaiset muistiinpanot tein itselleni, josko joskus vielä samanlaiset innostuisin tekemään.

Lanka Novitan 7 veljestä.
Pitsi ostettu kangaskaupasta.

Valmiin säärystimen leveys ylhäältä kokonaisuudessa noin 40 cm ja alhaalta noin 34 cm.
Säärystimen palmikko-osuuden leveys ylhäältä noin 32 cm ja alhaalta noin 21 cm.
Pituus 35-36 cm ( reunat menee ylös ja alas, niin siksi tuo heitto ).

Luo paksummille puikoille 96 silmukkaa. Neulo luomiskerrosta seuraava kerros nurjaa. Sen jälkeen yksi kerros oikeaa ja vielä yksi kerros nurjaa.

Palmikkokerrokset, jotka toistuvat:

Neulo reunassa ensimmäinen silmukka nostamatta, sitten oikea silmukka, nurja silmukka, oikea silmukka, nurja silmukka, oikea silmukka, nurja silmukka ja oikea silmukka ( yhteensä kahdeksan silmukkaa helmineuletta ).

* Neulo kaksi silmukkaa nurjaa. Palmikko-osuus: nosta puikolle eteen neljä silmukkaa. Neulo kolme silmukkaa oikein, neulo edessä olevalta puikolta ensimmäinen silmukka nurin ja kolme muuta oikein. Neulo kaksi silmukkaa nurjaa.
Välihelmineule: oikea silmukka, nurja silmukka, oikea silmukka, nurja silmukka, oikea silmukka. *

Toista *:n välissä olevaa neljä kertaa.

Tee kerroksen viimeinen palmikko:  nosta puikolle eteen neljä silmukkaa. Neulo kolme silmukkaa oikein, neulo edessä olevalta puikolta ensimmäinen silmukka nurin ja kolme muuta oikein. Neulo kaksi silmukkaa nurjaa.

Neulo oikea silmukka, nurja silmukka, oikea silmukka, nurja silmukka, oikea silmukka, nurja silmukka, oikea silmukka,  oikea silmukka ( viimeinen siis aina oikein ).

Nurja kerros:

Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta. Neulo oikein, nurin, oikein, nurin, oikein, nurin, oikein. Neulo kaksi silmukkaa oikein. Palmikossa neulo kolme nurin, kaksi oikein, kolme nurin. Kaksi silmukkaa oikein. Helmineule: neulo päinvastoin silmukka, mitä aiemmalla kerroksella eli nurjat oikein ja oikeat nurin. Jatka koko kerros samaan tapaan.

Vinkki! Laitin itselleni tämän nurjan kierroksen tehtyäni hakaneulan loppuun pariin silmukkaan ennen reunan helmineuletta merkiksi, että tiesin tästä alkaa laskemaan kerroksia, jotta kaikki kerrokset tulevat olemaan saman kokoisia. Laskin, että tämä nurja kerros plus 10 muuta on hyvä pituus palmikolle. Sen jälkeen aloitin taas oikealta puolelta uuden palmikon teon samalla ohjeella, mitä aiemmankin palmikon.

Napinläpi! Netistä suosittelen etsimään ohjetta napinläven tekoon. En tiedä, kuinka oikeaoppisesti omani tein, mutta toimii ( neuloin kaksi silmukkaa yhteen kolmen silmukan verran ja loin samalle paikalle seuraavalla kerroksella uudet silmukat ). Napinlävet tehdään ensimmäisellä, kolmannella, viidennellä ja seitsemännellä palmikkokerroksella toiseen säärystimeen reunan helmineuleessa alussa ja toisessa lopussa neljän silmukan päästä reunasta.

Kavennukset:

Ensimmäinen kavennus, kun neulot neljättä palmikkoriviä. Kavenna helmineuleiden ( ei kummassakaan reunassa koskaan vaan neuleen keskellä! ) alussa kaksi silmukkaa yhteen.

Toinen kavennus, kun neulot viidettä palmikkoriviä. Kavenna helmineuleiden lopussa kaksi silmukkaa yhteen.

Kolmas kavennus, kun neulot kuudetta palmikkoriviä. Kavenna helmineuleiden alussa kaksi silmukkaa yhteen.

Neljäs kavennus, kun neulot seitsemättä palmikkoriviä. Kavenna helmineuleiden lopussa kaksi silmukkaa yhteen ( tämän kavennuskerroksen jälkeen palmikoiden välissä pitäisi helmineuleen paikalla olla vain yksi silmukka ).  Kavennuksen jälkeen neulo palmikko kokonaan ( eli 11 kerrosta ).

Tee vielä yksi palmikkorivi oikealla kerroksella. Nurjalla kerroksella neulo nurjaa ja sen jälkeen oikealla kerroksella päättele silmukat suht löyhästi oikein.Ompelin nurjalle piiloon pitsin reunassa olevan kaistaleen.

En tiedä, onko tästä ohjeesta nyt apua. Itselläni selkeä näkemys, miten tehdä, mutta tosi vaikea kirjoittaa ohjetta omien ajatusten pohjalta. Mutta jos palmikkosukkia on tehnyt, niin ehkä tämä nyt pikkasen auttaa. Ja lisää voi kysyä ja yritän selventää asiaa, jos osaan ja pystyn.  Mielelläni näkisin teidän versioitanne näistä säärystimistä! Laita linkkiä kuvaasi, jos päätät kokeilla. Uusia ideoita ja vinkkejä aina kaipailee :)

 

Ei kommentteja: